Porumbei voiajori.Cristian Pughiuc

O pasiune pentru o viata.

Jef van Wanroy – Ben Hendriks

 

      Cu 50 de ani în urmă, Jef van Wanroy a început să achizitioneze cei mai buni porumbei de mare fond care existau la vremea aceea, el aspirand sa devina cel mai bun zburator la concursurile “peste noapte”, nestiind ce impact vor avea porumbeii lui in zilele noastre.

Atunci cand ne uitam la pedigreele castigatorilor de concursuri nationale din zilele noastre, este o raritate ca la baza acestora sa nu existe sange van Wanroy.

 

      In 1946 la 42 de ani Jef van Wanroy s a hotarat sa investeasca foarte mult, achizitionand cei mai buni porumbei de lunga distanta de la vremea aceea, de la celebrul Staf Dusarduyn si macelarul Steegs care avea porumbei pur Bricoux.Acestia au fost combinati cu porumbei de la faimosul ‘Hansenne-stock’ of Fabry Sr. from Liege, mai ales descendenti din “Koningin” şi “Bronzé” care au contribuit foarte mult la crearea liniei van Wanroy, “Bronzé” fiind responsabil de culoarea bronza stralucitoare, atat de tipica pentru negrii de van Wanroy.

 

     Avand max. 16 porumbei in compartimentul de zbor, Jef van Wanroy a reusit sa construiasca una din cele mai bune crescatorii la zborurile “peste noapte”.

Unul din cele mai bune rezultate a fost in 1970, locul 2 ( ‘t Hartje) si loc 7 (Famous’90) din 7,460 porumbei.

In 15 ani, Jef a participat cu 242 de porumbei la Nationale si a castigat 182 de premii.

     O poveste de succes incredibil.Sunt prea mult locuri top 10 pentru a le numara pe degetele de la 2 maini.

     Cateva dintre cele mai bune rezultate:

 

1st, 4th, 21st, 24th National Marseille;

3rd and 4th National Pau;

2nd and 9th National Dax;

1st and 7th St. Vincent;

1st and 3rd National Barcelona

 

     Decesul lui Jef van Wanroy a provocat un mare soc in lumea columbofila.Familia lui a dorit sa vanda tot lotul cat mai repede lui Anton van Haaren pentru ca acesta mai avea porumbei de la Jef van Wanroy.Dupa lungi negocieri van Haaren a cumparat toti porumbeii.Odata cu achizitionare acestor porumbei a inceput si succesul lui van Haaren.Porumbei 100% van Wanroy si combinati cu Aardens si Van de Wegens au obtinut rezultate fantastice in Heesch. Anton a fost de 50 de ori in top 20 la concursurile nationale.

    Valoarea porumbeilor Wanroy, combinata cu rezultatele foarte bune, la determinat pe Hans Eijerkamp sa i faca o vizita lui Anton van Haaren.Acesta a fost  foarte impresionat de pasari si a realizat ca acesti porumbei ar putea insemna un mare plus pentru colonia de mare fond pe care el o detinea deja, motiv pentru care a si cumparat cei mai buni porumbei van Wanroy pe care Adrian inca ii mai avea.

 

    Hans Eijerkamp a achizitionat de asemenea porumbei si de la vecinul lui Jef van Wanroy, Jan Hendrix. Jan il cunostea pe Jef Van Wanroy de la 12 ani. Dupa moartea lui, cumnata lui Maria i a oferit toata colonia lui Jan Hendrix, pentru “11 mile”. ,,Am vrut sa ii cumpar, dar nu aveam destul loc la momentul acela.

    Daca stiam totul dinnainte . . .”

    Dat fiind prietenia cu Jef van Wanroy, bineinteles ca Hendrix avea un deja un lot de porumbei de la acesta si a cumparat doar ce era mai bun: ‘Elfije’, ‘Marseilleduif’, ‘Mooi Oog’, etc, in special descendenti din faimoasa pereche ‘Westerhuis’ x ‘Famous 90′.Aceasta pereche poate fi găsit în pedigreele multor participanti la olimpiade.Tata la ‘Katowitz 72′ a reprezentat Olanda la Olimpiada de la Katowice.Fiul lui ‘De Olympiade 84′(’Katowitz 72′ x ‘daughter Marseille’) a fost prezent la Olimpiada de la Blackpool.

‘Kleine Donkere’ (’De Olympiade 84′ x ‘granddaughter Marseille’) a reprezentat Olanda la Olimpiada de la Tokyo, fiind desemnat cel mai bun mascul al Olandei in 1979 castigand 16 premii.

 

     Aproape incredibil!! Hendriks:”O data l-am imbarcat pentru Barcelona (aprox. 1287 km) dupa doar 2 zile de la Orleans (563 km), castigand locul 70 National Barcelona”.In 1981 ‘Kleine Donkere’ a fost cumparat de Brummen, unde a dat multi produsi exceptionali:

 

1st Soignies 9,374 p.,1st International Tarbes 5,008 p., 1st National Bordeaux 3,104 p., 1st National Brive 2,700 p., 2nd National Bergerac 10,420 p., 2nd National Troyes 9,981 p. and 2nd National Dax 6,326 p.

 

    In 1996 si 1997 Eijerkamp a intarit lotul de Van Wanroy cu pui de la Ben Hendriks care impreuna cu tatal sau Jo, au obtinut faima in 1980, cand  au castigat International Barcelona din 13,863 b. Jo era un admirator a lui Jef Van Wanroy si fiind cel mai bun prieten al acestuia,  cunostea mai bine ca oricine lotulu sau de porumbei.

    In 1970 Jo Hendriks a cumparat un lot de pui tarzii de la Jef Van Wanroy.In acest lot a fost si ‘271′,o fiica din celebra pereche ‘Maaskant’ x ‘Famous 90′. Jo Hendriks i-a spus lui Jef ca aceasta femela i se pare prea mica. Jo Hendriks: ,,A fost prima data cand Jef s-a suparat pe mine”.

Raspunsul lui Jef a fost:”Asteapta 3 ani si pana atunci va fi cea mai buna femela pe care o ai in crescatoria ta”.Si a avut dreptate, femela ‘271′ fiind mama castigatorului de la Barcelona.

    Jo Hendriks, ulterior a cumparat toti porumbeii originali Van Wanroy de la Anton van Haaren in 1974. Jo Hendriks a continuat sa foloseasca metodele de imperechere ale lui Jef van Wanroy si poate fi considerat succesorul lui.

 

   Articolul este preluat de un prieten de pe internet. Nu cunosc sursa exacta. Sper ca autorul sa nu se supere

CORECT sau GRESIT?!?

 

Nu eram sigur cã starea de sãnãtate a porumbeilor mei era bunã, asa cã m-am dus la medicul veterinar. “Totul este în regulã, pur si simplu sunt iesiti din formã si nu are rost sã tratati pãsãrile care nu sunt bolnave. Aveti si dumneavoastrã un pic de rãbdare”, mi-a spus el. Douã sãptãmâni mai târziu, s-a dovedit cã avusese dreptate. Vremea s-a schimbat, conditia fizicã s-a îmbunãtãþit si au concurat bine. Când i-am spus unui prieten columbofil ce s-a întâmplat, acesta mi-a replicat: “Eu nu îmi asum riscuri. În prima zi a sãptãmânii, tratez împotriva tricomonozei, în prima zi a celeilalte sãptãmâni împotriva problemelor respiratorii, sãptãmâna urmãtoare împotriva coccidiozei, dupã care procedura se repetã. Astfel, scutesc banii pe care tu îi cheltuiesti cu veterinarul. Mai mult, posibilitatea ca pãsãrile sã nu fie în formã este micã”. Nu eram deloc de acord cu el. Mai repede as da banii unui veterinar decât sã-mi tratez pãsãrile împotriva unei boli necunoscute, dacã existã una. Ideea e urmãtoarea: dacã pãsãrile nu sunt în formã, nu înseamnã neapãrat cã sunt bolnave. Medicamentele sunt destinate tratãrii bolilor, nu aducerii porumbeilor în formã.  

 FORMA

Nu eram convins de starea lor de sãnãtate deoarece le lipsea vitalitatea si nu se nãpusteau afarã sã se antreneze. Cu mult timp în urmã, în astfel de cazuri, mã amãgeam singur spunându-mi cã “nu vor sã se antreneze deoarece vor sã-si apere boxele”. Acum m-am lãmurit. Antrenamentul spontan în jurul crescãtoriei e cel mai bun indiciu referitor la condiþia fizicã a porumbeilor. Peºtele trebuie sã înoate ca sã aibã gust bun. Porumbeii trebuie sã se antreneze din proprie iniþiativã ca sã concureze bine. Dar asta nu e tot.

 ADEVÃRAT

- Porumbeii în formã au pudrã pe pene;

- Sunt nerãbdãtori sã facã baie, desi acest lucru depinde si de starea vremii;

- Dimineaþa, dejectiile nu trebuie sã fie împrãstiate prin toatã boxa;

- Porumbeii par mai mici iar ochi le strãlucesc;

- Talpa piciorului este curatã (foarte important!), pe inele nu trebuie sã fie nici urmã de gãinat;

- Porumbeii în formã nu stau într-un picior;

- Si, cum am spus, modul în care se antreneazã e un bun indiciu.

   Dacã deschideþi trapa, acestia trebuie sã zboare afarã. Dacã în interior mai rãmân unele pãsãri, asta trebuie sã vã dea de gândit. si, dupã ce le-ati dat drumul afarã si vã uitati de jur împrejur, nu ar trebui sã-i mai vedeti. Nu trebuie sã facã nici mãcar un cerc, ci sã disparã la orizont în linie dreaptã. Puii în formã stau pregãtiþi, cu gâturile întinse, gata sã dea buzna afarã cu un zgomot asurzitor când îi lãsati liberi. Apoi, dupã câteva secunde, trebuie sã disparã din raza vizualã. Nici unul nu trebuie sã rãmânã în interior.   

 FÃRÃ MÂNCARE

 Porumbeii mei par sã fie imuni la Adenovirozã. Nici unul dintre ei nu a suferit de aceastã boalã de vreo 15 ani încoace. Pentru alti crescãtori, Adenoviroza (“boala pãsãrilor tinere”) e un adevãrat cosmar din moment ce se confruntã cu ea în fiecare an. În cazul unei infecþii, NU HRÃNIÞI PÃSÃRILE timp de 2-3 zile. Le va ajuta sã se recupereze. Bineînteles cã apa trebuie sã fie la discreþie. Unii crescãtori iau adãpãtoarea din crescãtorie, astfel încât pãsãrile sã bea mai puþin. Asta e o gresealã enormã. Porumbeii se deshidrateazã de tot, acest lucru provocându-le moartea.   

 PIERDERI

 Si puilor trebuie sã le acordati libertate sã iasã afarã, de preferat pe înserate, pânã în jurul vârstei de 3 luni. Dacã, în mod normal, le dati drumul afarã seara, iar apoi, într-o zi, îi eliberaþi dimineaþa, e posibil sã vã disparã. Îmi aduc aminte de un episod ce i s-a întâmplat lui Jos Klak. Datoritã vremii frumoase de afarã, îngrijitorul crescãtoriei sale a vrut sã se ducã pe plajã cu sotia si copiii. I s-a spus cã porumbeii trebuie sã se antreneze zilnic, asa cã le-a dat drumul la rãsãrit. În acea zi, vremea era seninã, ceea ce a agravat situatia.

 Dacã ati cumpãrat un pui care e prea mare sã-i dati drumul la zbor sau dacã vreti sã aduceþi un matur în propria crescãtorie, eliberati-l seara târziu, preferabil când plouã, alãturi de celelalte pãsãri. Sansele ca pasãrea sã se învete sunt mai mari. Din când în când, se întâmplã ca o pasãre sã lipseascã de acasã si sã se întoarcã mai târziu, sau sã plece din nou pentru mai multe zile. Probabil si-a gãsit un partener în altã parte si, într-un final, e posibil s-o pierdeti pentru totdeauna. Ar trebui s-o împerecheati si sã-i dati drumul afarã numai pe înserate, când afarã e vreme urâtã.      

 SCÃLDATUL

Porumbei au nevoie de baie cu regularitate, dar sã nu-i lãsaþi niciodatã sã se scalde seara. Vor intra în noapte uzi din moment ce nu vor face miscare si acest lucru le va periclita forma. Dintr-un motiv anume, porumbeii nu au chef sã se scalde în zilele însorite si cãlduroase asa cum fac oamenii, ci preferã sã facã o baie pe vreme ploioasã. Unii crescãtori îsi maseazã pãsãrile într-o baie cãldusã la întoarcerea dintr-o cursã durã. Nu stricã, însã e pierdere de timp. Acestea nu îsi vor zburli penele, deci apa nu va ajunge acolo unde trebuie, pe suprafaþa pielii. si sarea de baie special conceputã pentru aºa ceva e inutilã. Putinã sare obisnuitã si otet au aceeasi eficientã si sunt si mai ieftine.     

 CONTROL

Dacã vã duceþi la medicul veterinar cu mostre de excremente, puneti-le într-o pungã de plastic, nu în hârtie de ziar, care se usucã. Si, mai indicat, colectati dejectii timp de mai multe zile. E posibil ca, într-o zi anume, porumbeii sã nu elimine nici un ou de parazit intestinal sau coccidii, lucru care va induce în eroare veterinarul. Prelevaþi mostre timp de mai multe zile, de la mai mulþi porumbei. Coccidioza se poate vindeca instantaneu când porumbeii se odihnesc într-un adãpost uscat.    

 NEINSPIRAT

Atunci când importã porumbei, unii crescãtori îi împerecheazã între ei “pentru a-i pãstra puri.” Gresit! În cazul acesta, împerechezi “necunoscut” cu “necunoscut”. E mai bine sã-i împerecheati cu cele mai bune pãsãri pe care le deþineti. Astfel, veti avea doar un singur “semn de întrebare” si e o cale mai rapidã sã descoperiti care import are valoare. Dacã este mascul, împerecheati-l cu mai multe femele. E calea cea mai rapidã de a afla cât de bun sau prost este.    © Ad Schaerlaeckens

 

PEDIGREELE NU ZBOARA

 

O pasare care fusese favorita mea timp de mai multi ani, a murit.

Nu m-am simtit rau din acest motiv, atata timp cat aceasta pasare m-a prostit un timp atat de indelungat.

Cu toate ca a fost o pasare speciala.  

Chiar cand avea o varsta frageda mi-a atras atentia, pentru ca era o frumusete de porumbel: `Ochi precum gloantele, o aripa usoara, o constitutie solida`.

Dar….chiar de pui aproape toate lucrurile ii erau impotriva, in afara de frumusetea sa.   

Era intotdeauna ultimul porumbel care gasea adapatoarea cu apa si mai tarziu a fost ultima pasare care gasea fereastra de iesire din crescatorie, atunci cand eliberam pasarile sa zboare.

Aceasta pasare era buna numai pentru un lucru: sa-si demonstreze imensa stupiditate.

Devenise deja evident ca nu era nascut sa castige concursuri inca de la primele zboruri.La ora la care acest porumbel se intorcea acasa din concursuri toate celelalte pasari ale mele sosisera deja, iar el ar fi putut gasi volierele inchise.In nici unul dintre concursurile de pui si tineret in care a participat nu a obtinut macar un loc decent, dar am crezut, mai bine zis am sperat, ca rezultatele lui vor fi mai bune odata cu inaintarea in varsta. Astfel a `supravietuit` selectiei.  

 IARNA

Iarna a sosit si acest porumbel dandy a continuat sa-si demonstreze stupiditatea.

Inainte de toate, am intampinat multe probleme mutandu-l in alta voliera.

In noua sa voliera nu s-a putut acomoda si adesea gresea `sputnikul`, intrand in alte voliere.

Atunci cand isi nimerea voliera, intra adesea in alta boxa.

Asta pana intr-un final cand m-am saturat de asta si am decis ca pasarea trebuie mutata.

De ce am avut atat de multa rabdare cu aceasta pasare?

Asta nu s-a intamplat din cauza ca porumbelul era frumos, ci pentru ca fratele sau era cel mai bun zburator al meu, iar parintii sai erau cei mai buni reproducatori ai mei.

Mai mult chiar, pentru ca era aproape identic cu fratele sau de cuib. 

Din fericire, nici nu l-am facut cadou, nici nu l-am vandut.

Noul proprietar trebuie ca s-ar fi simtit, in mod sigur, inselat.

Din clipa in care un porumbel foarte aratos, cu un pedigreu excelent, nu mai reprezinta o garantie pentru calitate, am ajuns sa am limitele mele financiare atunci cand vine vorba de cumpararea de pui.

 CUMPARAREA

Trebuie spus ca actiunea de cumparare de porumbei are farmecul ei. Chiar si cand mai tarziu acest lucru se confirma a fi fost fost o pierdere de bani.

Doar iluzia ca cumperi o pasare buna te poate face sa te simti bine.

Unii crescatori spun ca `porumbeii buni aproape ca ii iei gratis`.

Intr-adevar, exista multe exemple cu crescatori care au achizitionat o pasare buna gratis, dar sunt si multe exemple de crescatori care ii transforma in campioni. 

Daca sti ca esti un tip pentru care este greu sa te debarasezi de pasarile care au costat multi bani, atunci nu ar trebui sa cumperi nici un porumbel, niciodata.

Greseala cea mai des intalnita pe care multi crescatori o fac este aceea ca acorda prea mult credit pasarilor scumpe, si nu neaparat celor care au costat mult, ci celor care au un pedigreu foarte frumos si provin de la columbofili cu nume mare.

Crescatorii realisti ar trebui sa evalueze porumbeii cumparati dupa aceleasi criterii ca si porumbeii proprii.

Adesea auzi crescatori care spun: `sangele bun nu minte`.

Dar insasi aceasta expresie este o minciuna.

Daca n-ar fi, atunci toate pasarile bune ar ajunge in mainile unui numar limitat de crescatori; la indivizii cu bani.

In concluzie putem spune ca daca iti poti permite sa cumperi pasari scumpe, acest lucru are si avantaje si dezavantaje.

 O STEA CADE PE PAMANT

Odata, cineva l-a intrebat pe Klak cat de mult cere pentru puii scosi din cei mai buni reproducatori ai sai.  

Replica lui Jos a fost urmatoarea:

`Cunosti pretul, nu-i asa? Este acelasi pentru toate pasarile, indiferent de origine. Pentru a obtine acea pasare buna ai nevoie de mult noroc. Toate pasarile mele pot da nastere atat la pui buni cat si prosti, de aceea cer acelasi pret pentru toti`. Deci nici un rebut de la `cuplurile de aur`, doar adevarul si nimic altceva.

Daca la un moment dat ai un zburator bun, adesea se intampla ca unul dintre parintii lui sa nu mai existe.

In aceasta situatie, unii crescatori au o solutie simpla. Ei `inlocuiesc` pe tatal porumbelului zburator cu fratele sau bun.

Si cat de mult gresesc.   

Eu sunt ultimul care respinge ideea ca din acesti porumbei ai avea sanse mai mari sa obtii pui buni, decat ai obtine din alti porumbei.

Prefer sa obtin pui din parinti care deja mi-au confirmat faptul ca dau pui reusiti, cu toate ca obtinerea de pasari valoroase nu este un calcul matematic.

Atata timp cat nu exista reguli standard, ai face mai bine sa uiti toate teoriile referitoare la consangvinizare, imperecherea pe linie si incrucisarea a doua linii consangvine.

 ANECDOTA

Vreau sa va spun o anecdota.

Un tip isi dorea porumbei de la un campion care locuia departe de el.

A mers la respectivul crescator si i-a cerut pui din cei mai buni reproducatori ai sai.  

Campionul i-a cerut 1000 Euro, atata timp cat `perechea lui de aur` da numai pui valorosi. Sau cel putin asta i-a spus.

Cumparatorul s-a aratat interesat atunci cand a auzit cuvantul `superi` si atata timp cat el insusi dorea porumbei `superi`.

Replica lui a fost urmatoarea: `Banii nu conteaza atata timp cat sunt pasari bune. Iti pot da chiar si 10.000 Euro dar mergem impreuna la un notariat si incheiem un agreement. Daca in final pasarea pe care eu o cumpar acum nu se dovedeste a fi `super` ti-o inapoiez si eu imi iau inapoi cei 10.000 Euro`.  

In aceste conditii vanzarea respectiva nu a mai avut loc. Campionul a catalogat propunerea cumparatorului cu urmatoarea expresie: `nu asa se fac afacerile`.

 BLONDUL STUPID

Sa ne intoarcem acum la porumbelul stupid cu care am inceput acest articol.

`De ce nu l-ai introdus in compartimentul de reproductie?` m-au intrebat prietenii, atata timp cat pasarea avea origine buna si arata si excelent.

`Daca un porumbel este intr-adevar bun si fratele sau nu, ultimul este un bun reproducator`, spuneau ei.

Corecta sau gresita afirmatia?

Hmmm, nu stiu ce sa spun, dar..…eu prefer sa obtin pui dintr-un zburator bun in locul puilor obtinuti din fratii zburatorilor campioni.

Un prieten de-al meu il compara pe favoritul meu cu un `blond tacut` asa dupa se poate vedea si in reclame.

Blondul tacut repeta textul pe care l-a invatat pe de rost si incearca sa ne vanda un produs despre care el nu stie nimic.

De cele mai multe ori exista o stupiditate imensa in spatele aparentei de ireprosabil si corp perfect.

Oricum,persoanele care fac publicitate stiu ca acesta nu este decat `ambalajul`, asa cum imi place mie sa numesc acest tip de vanzari. Dintii stralucitori si un zambet sexy sunt intotdeauna elemente ajutatoare in a-i seduce pe oameni sa cumpere orice produs pe care vanzatorii vor sa il vanda. © Ad Schaerlaeckens

 

DESPRE NOROC...

 

  Unul din articolele mele precedente se intitula ‘Un porumbel numit Sissi’. In el am aratat faptul ca iti trebuie noroc pentru a reproduce acel super porumbel pe care toata lumea il cauta. L-am mentionat pe ‘613’ al lui Klak, poate cel mai bun porumbel pe care l-a avut el vreodata. El a vrut sa il vanda pe tatal lui (caruia ii zicea ‘Knook’ – cuvant olandez pentru ‘Uratul’) , insa nimeni nu a vrut sa il cumpere. A pastrat porumbelul pentru ca avea origine buna si asta s-a dovedit a fi cel mai bun lucru pe care l-a facut vreodata.

Aceeasi poveste si cu Houben. Cand era pui, unul dintre cei mai faimosi porumbei din toate timpurile, “Young Artist” a fost de vanzare, insa din nou, nimeni nu-l vroia. Mai tarziu s-au platit averi pentru descendentii sai. Un exemplu pe care nu-l voi uita niciodata este acela al unui porumbel numit “05” apartinand Dlui.Vermeulen. Cunoscatorii ii considera pe “05” si “Olieman”(Petrolistul) al lui V d Veken ca fiind cei mai buni porumbei de demifond din toate timpurile. Atunci, de ce oare ei nu sunt faimosi in celelalte tari?A trecut prea mult timp de cand ei ii faramitau pe competitori. In acea vreme presa columbofila nu prea insemna nimic si oamenii rar cumparau porumbei, ei de obicei faceau schimburi. In ceea ce-l priveste pe “Olieman”, unul din descendentii sai este faimoasa “Fieneke” a lui Vervoort.

Originea

        Dl.Vermeulen care a reprodus pe “05” a fost un om bogat care a cheltuit averi pe porumbei.Intr-o iarna el imperechea porumbeii: cei mai scumpi masculi (cu cele mai bune pedigree) erau imperecheati cu cele mai scumpe femele pe care le avea. Intr-un final mai ramasesera doi porumbei, un mascul si o femela pe care ii primise gratis. Nu au avut de ales si au format un cuplu si … aveau sa devina parintii miracolului zburator “05”. Asa cum am zis, Vermeulen i-a primit pe degeaba pe parintii lui “05”, insa asta nu inseamna ca originea lor nu era buna, din contra.

               Daca este adevarat ca ai nevoie de noroc, atunci nu poti sa ignori total originea. Porumbeii ai caror parinti,bunici si strabunici nu sunt sau nu au fost buni, in mod sigur vor reproduce porumbei prosti. Porumbeii care au origine buna cu ascendenti buni pot deaseenea sa reproduca porumbei prosti, insa cu astfel de porumbei ai mult mai multe sanse sa obtii porumbei buni.Unii cred ca reproducerea unor porumbei buni este ca matematica.Ei studiaza pedigreele si apoi formeaza cuplurile. De ce oare ei nu se intreaba niciodata de ce un cuplu reproduce doar un singur super?Poti sa compari acest lucru cu oamenii.

               Intr-o familie poti sa ai trei copii care sunt buni la limbile straine, matematica, muzica sau orice altceva, insa un al patrulea copil poate sa nu aiba niciunul din aceste talente desi ei au acelasi tata, aceeasi mama, aceeasi educatie s.a.m.d. In Europa, fotbalul si ciclismul sunt cele mai populare sporturi.Un ciclist fantastic a fost italianul Michel Indurain, aproape imbatabil la timpul sau. Acest Indurain avea un frate geaman care arata exact ca el.Ei erau doi gemeni identici pe care nimeni nu-i putea deosebi.Fratele lui Michel a vrut deasemena sa devina un bun ciclist si s-a antrenat intens si cu toate acestea nu a reusit, in ciuda faptului (din nou) ca aveau aceesi parinti, aceesi educatie si …ce talente diferite aveau.

Nu doar norocul …

        Bineinteles ca nu totul depinde de noroc.

- De ce se intampla adesea sa fie aceeasi oameni care reusesc sa faca importuri bune?

- De ce se intampla adesea sa fie aceeasi oameni care tot reproduc porumbei buni?

Pentru ca ei sunt mai destepti, ei stiu ca au nevoie de noroc si ei incerca sa ii dea norocului o mana de ajutor.Am mentionat anterior cat de norocos am fost cu “Sissi”.Atunci am mers la proprietar impreuna cu un columbofil american care nu mai auzise pana atunci de columbofilul care o reprodusese pe Sissi.I-am propus sa cumparam impreuna porumbei, insa el a zis ca asemenea porumbei nu pot fi buni de nimic, acelasi lucru crezandu-l si un prieten japonez.De aceea nu am avut alta alternativa decat sa tin porumbelul in crescatoria mea.Deci nu eu am fost cel care a reprodus-o pe Sissi si nici pe masculul cu care am imperecheat-o.Pe acel mascul(caruia i-am zis “Mattens”) l-am luat inainte de a o lua pe Sissi.”Ce norocos ai fost ca l-ai luat pe Mattens” mi s-a spus adesea si cateodata parca simteam un gust de gelozie si de repros.

Bineinteles ca am fost norocos, insa a fost mult mai mult decat atat.”Mattens” s-a dovedit a fi un foarte bun reproducator, neintrecut de nimeni, si va rog sa nu credeti ca fac propaganda pentru a vinde puii sai, pentru ca l-am inlaturat din crescatorie dupa ce devenise infertil de cativa ani.Cel mai ciudat lucru a fost ca el a dat descendenti buni numai cu o singura femela.L-am incercat cu multe femele timp de 10 ani cat l-am avut, printre ele unele erau super, insa nici unul din pui nu s-a dovedit a fi bun de ceva.Acum toti aceia care imi pun intrebari dupa ce imi vad catalogul isi vor da seama de ce ei nu gasesc acolo porumbei buni din Mattens imperecheat cu vreo alta femela.Pur si simplu nu erau buni de nimic. Cum l-am luat pe Mattens?Pentru asta trebuie sa ne intoarcem putin in timp….

1991

        In 1991 am avut o cursa frumoasa : nationalul de la Orleans.Peste 200.000 de porumbei au fost lansati si potrivit calculelor NPO am avut cel mai bun rezultat din intreaga tara.Am castigat locurile 2,3,4,5,6,7,9,10,11,12,15..etc…deci intr-adevat deloc rau…La nivel national am inceput cu locurile 4 si 5 si … atunci cand aveam sositi deja 10 porumbei, doar un singur crescator din toata tara mai avea 10 veniti.

Insa trebuie sa recunosc ca am fost intr-o locatie favorabila la acel concurs.Eu locuiesc in Est, noi concuram din Sud iar vantul era din Nord-Vest.Cei care locuiau in Vest, aproape de mare, aveau o locatie proasta pentru ca vantul i-a dirijat pe porumbei spre Est, si acesta a fost un lucru bun pentru mine si crescatorii din zona mea.

Deci datorita vantului era normal ca primii porumbei sa fie constatati in zona mea , insa spre surprinderea mea am vazut numele unui crescator care locuia in vest in primele pagini ale clasamentului.Porumbeii sai au fost dezavantajati de vant si de masa numeroasa de porumbei.Ei si-au croit drumul spre casa aproape singuri, pentru ca s-au luptat cu vantul mai mult decat ceilalti porumbei.

De fapt,porumbeii sai s-au descurcat mai bine decat ai mei,desi porumbeii mei au avut o viteza mai mare. Din acest motiv am pus mana pe telefon si l-am sunat pe acest om numit Mattens.

Mattens

               Mai tarziu oamenii se intrebau ce inseamna cuvantul “Mattens”.Printre ei se numara si americanul Mike Ganus care participa la concursuri in zona mea atunci cand descendentii lui Mattens “distrugeau” concursurile.Este numele unui crescator, asa cum am mai spus atator multi oameni. Toti au ridicat din umeri.Mattens?Cine mai este si asta?Pareau ei sa se intrebe.Insa, haideti sa ne intoarcem la punctul de plecare.L-am intrebat pe Mattens daca pot sa cumpar porumbei de la el, pentru ca aveam cativa prieteni japonezi care vroiau porumbei buni de la crescatori necunoscuti.

 “Poti sa iei toti porumbeii mei” a zis el.Asa ca ..am pornit spre Achiel Mattens.Mi-a zis ca intentioneaza sa se lase de sportul cu porumbeii pentru ca fiul sau alesese ciclismul ca hobby, sau era fotbalul?Nu imi amintesc, insa oricum nu are importanta. Am negociat pretul si am facut afacerea destul de repede.Toti porumbeii sai aveau sa fie transferati la japonezul Masuda.Printre ei era si un pui in varsta de doar cateva luni.

Asa cum adesea am scris, este mai bine sa cumperi porumbei cat mai tineri atunci cand vrei sa imbunatatesti calitatea porumbeilor tai.Crescatorii insisi nu stiu atunci daca acesti porumbeii sunt buni de ceva sau nu.

In special porumbeii reprodusi vara sunt cei mai indicati a se cumpara. Crescatorii europeni nu au nevoie de ei sa ii concureze ca porumbei maturi, pentru ca ei nu pot sa antreneze puii nascuti vara. Deci, daca un crescator are un pui reprodus vara, acesta provine in mod aproape sigur din cei mai buni porumbei ai sai. El nu il reproduce pentru a participa cu el la curse, ci pentru a-l folosi la reproductie.

Puii de vara

        “Ce este cu puiul asta de vara?” l-am intrebat pe Mattens. “Tine-l pentru tine.Provine din cei mai buni porumbei ai mei” mi-a zis el. Nu stiam ce sa fac. Japonezului nu ii va conveni asta plus ca … porumbeii mei nu sunt mai buni decat ai sai? Totusi m-am deci sa fac o incercare si, anul urmator porumbelul era in compartimentul meu de reproductie.Nu aveam ce sa ii dau, insa m-am gandit ca asta nu ar fi o problema majora. Imi imperecheasem cei mai buni porumbei si ma tot gandeam … de ce as reproduce dintr-un porumbel de la un crescator necunoscut?

               Insa in crescatorie mai era un porumbel care nu avea partener, unul pe care il primisem tot cadou, da intr-adevar, era Sissi. Un mascul fara femela si o femela fara mascul? Bineinteles ca s-au imperecheat. A fost pura coincidenta. Sincer va spun ca nu mi-au placut cum aratau primii lor pui, asa ca i-am eliminat. Am facut multe greseli in acest sport si asta a fost una din ele. Mattens si Sissi aveau sa devina o pereche care sa scrie istorie in Olanda. Numerosi super porumbei, invingatori provinciali, invingatori nationali, asi provinciali si nationali, chiar si porumbei care au participat la Olimpiada s-au numarat printre descendentii lor.

               Recent am aflat ca dl.Fu din China a avut rezultate senzationale cu descendentii acestei perechi. Asa cum am mai spus: Mattens mi-a dat porumbei buni doar atunci cand l-am avut imperecheat cu Sissi si ceea ce este ciudat este ca acelasi lucru s-a intamplat cu ea. Am imperecheat-o pe Sissi cu asa-numitul “Fast blue”(Albastrul rapid) al meu, un mascul din 1988 care era deasemenea un reproducator senzational.Rezultatul a fost ca … am pierdut un an degeaba.Imaginati-va una ca asta.”Fast blue”, cel mai bun reproducator al meu imperecheat cu “Sissi” cea mai buna reproducatoare a mea mi-au reprodus numai “ciurucuri”. Asta este sportul columbofil!

Lectia

        Sansele ca sa achizitionati porumbei buni sunt mult mai mari atunci cand cumparati porumbei reprodusi vara si … Multi oameni devin faimosi cu descendenti din porumbei pe care ii primesc cadouri.De fapt asta nu este un lucru foarte ciudat. Daca cineva doreste sa faca un cadou el vrea sa dea ceva bun pentru ca asta vine din suflet. Atunci cand vrei sa cumperi trebuie sa fii sigur ca persoana de la care faci achizitia este cinstita.

               Nimeni nu poate sa iti garanteze porumbei buni insa cel putin te astepti de la cel care cumperi ca el face tot ce ii sta in putinta mai bine. Din acest motiv intotdeauna spun: “Nu inteleg de ce oamenii se uita in ochii porumbelului pe care vor sa il cumpere.Ei ar trebui sa se uite in ochii crescatorului care vinde porumbelul respectiv.”

Intr-un final …

        Acum patru ani un om numit Mattens mi-a telefonat.”Iti mai aduci aminte de mine?” mi-a zis el. Bineinteles ca mi l-am amintit, pentru ca in pedigreele mele de obicei scriu numele crescatorilor de la care am luat porumbei.Si aproape zilnic ochii mei se lovesc de numele sau.”Vreau sa particip din nou cu porumbeii la concursuri” a zis.”Ai vreun porumbel de vanzare?”.”Nu, nu pentru tine” am reactionat eu.

               Patru zile mai tarziu eram in drum spre Mattens cu o micuta cutie in masina.In cutie era un fiu din asa-numitul “Creilman”, cel mai bun zburator pe care mi l-a reprodus “Mattens”. “Acest porumbel este pentru tine” i-am zis lui Mattens.”Este un cadou pentru tine, este gratis”.

               Doi ani mai tarziu mi-a telefonat.”Am castigat o masina cu un pui din porumbelul care mi l-ai facut cadou” mi-a zis.”Este un reproducator fantastic.” … Da, l-a luat pe gratis.

               Cel mai bun porumbel pe care l-am reprodus in 2002 este un fiu dintr-o femela careia i-am zis “067”, un import. Am fost la un crescator belgian pentru a cumpara un frate si o sora a unui porumbel faimos de al sau. Pentru ca am platit o suma frumoasa am primit un porumbel gratis: 067!!!   © Ad Schaerlaeckens

 

Welcome

Recent Photos

Upcoming Events

Newest Members

Recent Videos

1199 views - 1 comment
1377 views - 0 comments

Recent Blog Entries